Abráziós Blog

Hogy miről is szól ez az egész? -Egyetemi történetek, földrajzi érdekességek, és sok minden más ami a későbbiekben kiderül...!

Friss topikok

Címkék

2010 (1) 2012 (1) Alaska (1) Alaszka (1) Antarktisz (1) Arizona (1) Bükk (1) Eyjafjallajökull (2) fotó (8) Grönland (1) Iceland (2) Izland (2) jég (1) jordánia (1) Katla (1) kép (7) kereszt (1) Kína (1) litvánia (1) Magas-Tátra (1) NASA (1) oltár (1) petra (1) Pripyat (1) Russia (1) sör (2) St.Helens (1) Szlovákia (1) Tarajka-völgy (1) természet (4) USA (2) város (2) videó (1) vodka (2) vulkán (1) Címkefelhő

Sarkvidéki whisky

2012.02.04. 22:52 anaximandrosz

Tegnap én, Nordenskiöld blogtársam és sokan mások a vizsgaidőszak fáradalmait pihentük ki egy bükki erdészházban. Jó pár pohár bor és pálinka után ismét megfogalmazódott bennem, hogy írok már erről a whisky-ről!
No meg persze mert, reggel 7 órakkor Nordenskiöld hív telefonon, hogy te, nézd már valaki hozzászólt az egyik bejegyzéshez, várja a piás cikket!
Mivel úgy érzem a tegnap esti Jäger' még mindig a testemben kering, nincs is jobb ha most ilyenekről írok. Sajnos mi ritkán vagyunk ilyen urak, hogy whisky-vel mulassunk, de talán majd idővel változik ez is.

48896-hi-Carryingthewhiskyjpg-300x400.jpg

Sir Ernest Shackleton nem szándékosan hagyott három rekesz skót whiskyt az Antarktiszon. Valamikor, 1907 és 1909 között, a Shackleton vezette antarktiszi brit Nimród Expedíció után feledésbe merült whisky hosszú ideig pihent mínusz 30 fokon, melyet 47,3 fokos alkoholtartalma óvott meg a sarkvidéki fagytól.

A jégbe fagyott ládát száz évvel később, 2006-ban találták meg Ernest Shackleton brit-ír felfedező déli-sarkvidéki kunyhójában az új-zélandi Antarktiszi Örökségvédelmi Alapítvány. Az ital Shackleton menedékházának deszkapadlója alatt volt, az üvegek sértetlen állapota pedig lehetővé tette, hogy kiderítsék milyen malátából állították elő az italt.inside.jpg

Az óvatosan felnyitott ládában tizenegy üveg Mackinlay’s skót whisky volt papírba és szalmába csomagolva, hogy az ital még a zord antarktiszi időjárási körülményeket is átvészelje Shackleton 1907-es, Nimród elnevezésű expedíciója alatt. Bár a láda keményre fagyott, amikor először megmozdították a kunyhóban, a benne lévő whisky hallhatóan lötyögött az üvegekben. Az 1896-ban vagy 1897-ben palackozott szesz a Déli-sarkvidék mínusz 30 Celsius-fokos hidegében sem fagyott meg, és állapotát kifejezetten jónak mondják a múzeumi szakemberek.

Shackleton-bottle.jpgShackleton expedícióját, az azóta csődbe ment lepárló üzem, a Glen Mhor látta el a Mackinlay márkájú whiskyvel. Az ital, akár egy időkapszula visszaröpít a múltba: feleleveníti a nedű 100 évvel ezelőtti füst és tőzeg ízű aromáját. Abban az időben a szeszfőzdékben még a tőzeg elégetésével szárították az árpát. A tőzeget később a szén, mára pedig a forró levegő helyettesítette, aminek hatására a whisky íze letisztult.

A Glasgow-i Whyte and Mackay Ltd. arra vállalkozott, hogy újragyártja a százéves italt. A Glen Mhor készletéből fennmaradt hagyományos whiskyt új malátával keverték, bízva abban, hogy így is megkapják az eredeti ízvilágot. Mindössze 50 ezer üveg gyártására került sor 2011 tavaszán, a whiskygyűjtők nagy örömére. Az újragyártás 2010-ben kezdődött, amikor az Antarktiszi Örökségvédelmi Alapítvány az örök fagy birodalmából az új-zélandi Christchurch városába szállított egy láda Shackleton whiskyt, hogy a helyi Canterbury Múzeumban megkezdjék a felolvasztás kényes műveletét.

Ezután a Whyte and Mackay cég a saját repülőjével három üveget Skóciába röpített. Az értékes szállítmány egy erre a célra készült ládában, a cég whiskykeverő mesterének, Richard Paterson kezéhez bilincselve tette meg az utat.
„Ezek az üvegek felbecsülhetetlen értékűek. Gondoskodnunk kellett róla, hogy a legnagyobb biztonságban legyenek” – mondta az igazgató. A korhű whisky kikeverésénél kétségkívül Richard Paterson, illetve 2,4 millió fontra biztosított orra játszotta a főszerepet.

Mackinlay-whisky.jpg

Az újragyártás során minden apró részletre figyeltek. A kifejezetten a Shackleton Nimród Expedícióra gyártott címkék betűtípusa ma már nem létezik. A cég ezért egy szakértőt kért föl, hogy kézzel másolja le a betűket. Nagy hangsúlyt fektettek a korhű tárolásra is. Az üvegtől a rusztikus faládákon át, a csomagolópapír és csomagolóanyag mind az eredeti terméket volt hivatott feleleveníteni. Valamennyi üveg egyedi gyártású. A szeszfőzde, enyhítve a gyár szigorú minőségi követelményein, engedélyezte, hogy a századfordulóra jellemző levegőbuborékok kerülhessenek az üvegekbe. Az elkészült whisky ünnepi kóstolóján a whiskyrajongók a Shackleton emlékére készült metszett üvegpoharakból ízlelhették meg a finom nedűt. Az eladásból származó bevétel egy részét az új-zélandi Antarktiszi Örökségvédelmi Alapítvány támogatására fordítják, amely a Shackleton és Scott számára felállított táborhelyek megóvásán dolgozik.

24whiskey4-popup.jpg24whiskey1-popup.jpg

Egészségetekre!


A bejegyzés trackback címe:

https://abrazios.blog.hu/api/trackback/id/tr974054679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása