Abráziós Blog

Hogy miről is szól ez az egész? -Egyetemi történetek, földrajzi érdekességek, és sok minden más ami a későbbiekben kiderül...!

Friss topikok

Címkék

2010 (1) 2012 (1) Alaska (1) Alaszka (1) Antarktisz (1) Arizona (1) Bükk (1) Eyjafjallajökull (2) fotó (8) Grönland (1) Iceland (2) Izland (2) jég (1) jordánia (1) Katla (1) kép (7) kereszt (1) Kína (1) litvánia (1) Magas-Tátra (1) NASA (1) oltár (1) petra (1) Pripyat (1) Russia (1) sör (2) St.Helens (1) Szlovákia (1) Tarajka-völgy (1) természet (4) USA (2) város (2) videó (1) vodka (2) vulkán (1) Címkefelhő

Fraser sziget - Maga a Paradicsom!

2012.02.07. 22:00 Nordenskiöld

A világ egy különleges kis szegletét szeretném ebben a bejegyzésben bemutatni. Mivel napok óta folyamatosan "extrém" és "soha nem látott" hideg van egy kicsit melegebb tájakra kalauzolnám az olvasóközönséget!
Az Ausztrál partoktól mindössze pár kilométerre lévő sziget a maga nemében páratlan: bár jó pár homoksziget található földünkön mégis csak ezen az egy helyen volt képes megmaradni rajta a növényzet. 

fraser-island-3959.jpg

fraser_island_adventure_tours_15.gif

Nevét James Fraser kapitányról kapta aki feleségével egy kisebb hajóval hajótörést szenvedett, felesége megmenekült, őt magát valószínűleg a bennszülött lakosság megölte. Kialakulását nagymértékben köszönheti az Ausztrál kontinensnek, ugyanis a kelet-ausztráliai hegyekből lassan több mint hétezer éve az eső folyamatosan kimossa a homokot, a folyók és patakok pedig a tengerbe hordták azt, majd innen az óceáni áramlatok továbbították. A nagy mennyiség homokot a korallzátonyok felfogták majd szépen lassan felépült egy több mint 120 km hosszú és átlagosan 10-15 km széles sziget. A terméketlen homokon kinőtt a páratlan szépségű  és sokáig érintetlen szubtrópusi esőerdő, amely nem kevesebb mint 600 növényfajnak ad élőhelyet (elsősorban az esőerdők és eukaliptusz erdők). Nem hiába a bennszülöttek a K'gari azaz a Paradicsom névvel illették a szigetet, kultúrájukat pedig a sziget is őrzi, a heges törzsű fák, a kagylóhéj halmok, és a halfogásra szolgáló csapdák egytől egyig a butchella nép kultúrájának emlékei. A sziget talán annak köszönhetően őrizte meg eredeti szépségét, hogy az európaiak túlságosan sivárnak találták, többek között 1770-ben James Cook is elhajózott a sziget mellett, és csak 1804-ben egy Matthew Flinders nevezetű navigátor szállt partra itt. Szerencsére a mai napig csak az őslakosok hoztak létre kisebb településeket, illetve a modern kor létrehozott pár szállodát az ide üdülni és kikapcsolódni vágyó embereknek. Elsősorban a horgászni vágyók illetve a terepjárózás szenvedélyének hódoló személyek használják ki a területet (bár nem értem egy ilyen természeti csodán mit keresnek a benzinfalók) nekik ugyanis kedvez hogy az útként kijelölt terület a sziget tengerpartja amelyet néhol elönt a víz, de sokan állítják utána a legnagyobb élmény végigmenni rajta. E mellett a természet megismertetése az ökoturizmus is jelentős támogatást kapott az utóbbi időkben.

fraser.jpg

A sziget síknak mondható bár található pár homokkőszirt is, legmagasabb pontja a 244 méter magas Mount Bowarrady. Az őserdők mélyén több kristálytiszta azúrkék tó található, amelyek annyira tiszták hogy csak pár állatfaj talál benne táplálékot, többek között egy veszélyeztetett békafaj, illetve a Bowarrady tóban fellelhető teknősök. Viszont találhatunk sötétbarna színű tavakat is, no ezek sem szennyezettek, hanem a tófenéken az évezredek alatt levél és növényhordalék gyűlt össze, elzárva a víz útját amely így megrekedt a homokban. A világon kevés ilyen tó létezik de a létezők fele csak itt a Fraser szigeteken lelhető fel. Több tiszta tóból kisebb patakok ágaznak ki, amelyek az esőerdőn át vágnak maguknak utat az óceánig.

lake-birrabeen-fraser-island-tours.jpg

Sok madárfajnak (kb. 230) biztosít védelmet a tengerpartja, általában a  vándormadaraknak amelyke itt vonulnak keresztül. A sziget legnagyobb állatpopulációját a Dingók adják amelyek szimbiózisban élnek a helyiekkel és a horgászokkal, de érdemes vigyázni velük ugyanis teljesen fajtiszták, így nem túl szelídek. Megemlítendő még az átvonuló bálnapopulációk nagysága is (hosszúszárnyú és púpos bálnák) néha nem kevesebb mint 1500 bálna is elhalad a sziget mellett évente.

dsc_4932.jpg

turtle.jpg

A modern civilizációnak sajnos majdnem sikerült elpusztítani ezt a csodálatos helyet, a homokdűnéket értékes ásványtartalmuk miatt elkezdték kitermelni, illetve az őserdő faállományát láncfűrésszel irtották. Szerencsére 1992-ben felkerült az UNESCO Világörökségi listájára az egész sziget, így talán védelmet kap eme nagyszerű és érintetlen hely.

Végére még pár érdekesség: a parti homok  72 különböző színben csillámlik, főleg a Happy Valleytól északra közel 35 km-en a legszebb. 1935-ben zátonyra (a sziget partjára) futott a Maheno nevű hajó amely a mai napig a parton áll, de a partrész érdekességét mégsem a roncs hanem a különböző színes szikla és kő alakzatok adják amelyek magasságuk miatt a katedrális becenevet kapták. Most pedig jöjjön pár kép a gyönyörű szigetről:

fraser_island-western-beach1.jpg
p8196491.jpgimg_0783.jpgdscf1106-1.jpgte_cathedrals_coloured_sands.jpglake-mckenzie.jpg
wanggoolba-creek---fraser-i.jpgeli-creek---fraser-island.jpgfraser_island-lake_wabby.jpg

dsc_4972.jpg

dsc_4682.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://abrazios.blog.hu/api/trackback/id/tr424072957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása