Abráziós Blog

Hogy miről is szól ez az egész? -Egyetemi történetek, földrajzi érdekességek, és sok minden más ami a későbbiekben kiderül...!

Friss topikok

Címkék

2010 (1) 2012 (1) Alaska (1) Alaszka (1) Antarktisz (1) Arizona (1) Bükk (1) Eyjafjallajökull (2) fotó (8) Grönland (1) Iceland (2) Izland (2) jég (1) jordánia (1) Katla (1) kép (7) kereszt (1) Kína (1) litvánia (1) Magas-Tátra (1) NASA (1) oltár (1) petra (1) Pripyat (1) Russia (1) sör (2) St.Helens (1) Szlovákia (1) Tarajka-völgy (1) természet (4) USA (2) város (2) videó (1) vodka (2) vulkán (1) Címkefelhő

Ahol a part(fal) szakad!

2012.01.31. 16:14 Nordenskiöld

Úgy éreztük ideje lenne írni magáról az abrázióról is ha a blog erről szól.
Az abrázió fogalmát mi a földrajzi értelemben vettük, az orvosi jelentésének taglalását meghagyjuk más, SOTE-ÁOK vagy DE-ÁOK deákjainak. A képek nem tetszettek.
Tehát maradjunk az abráziónál vagy szebb kifejezéssel a hullámverésnél.

Ám itt ismét kell egy kis kitérőt tennem: nehogy, összetévessze valaki a nagy sikerű 2010-es izlandi drámával, a Hullámverés (Brim) című filmmel.
 hullámverés.bmp

Blog csapatunkban van egy kiváló Finnország kutató és kiváló filmkritikus. Ajánlom figyelmébe ezt az északi drámát és reméljük megosztja majd velünk tapasztalatait a filmmel kapcsolatban.

De térjünk vissza magára az abrázióra.
A jelenség a hullámveréses tó- és tengerpartokon a víz kőzetekre kifejtett romboló munkája, az eróziós folyamatok közé tartozik, neve a latin abrasio vagyis levakarás, lefaragás, levésés szóból ered.

A Moher sziklák Írország nyugati partjainál.

Az abrázió munkája kettős, ugyanis nem csak a hullámverés, tehát a víztömeg falhoz csapódását jelenti, hanem a hullámok által előzőleg már a partról lepusztított törmelék falhoz csapását, tehát a hullámmarást is magában foglalja ez a fogalom. Elsősorban a nagy tengerjárású területeken (elsősorban Óceán partok amelyek nyitottak) fordul elő, a zárt, öböl szerű tengerekben inkább építő munkát végez a tenger. Példaként felhozhatjuk az Atlanti Óceánt, ugyanis Kanada partjainál akár 20 méteres szintkülönbség is lehet a legkisebb (apály)-, és a legnagyobb vízjárás (dagály) között. (Lent: a Fundy öbölbe betörő víz útja összeszűkül, ezáltal egyre magasabbá válik a vízszint dagálykor.)

A Fundy öböl partja, egy kisebb hullámverési szirttel. Egy földrajzi lexikonban is ez a kép van de ott 25 évvel korábban...mintha nagyobb lett volna...

 A tenger viszont eléggé válogatós: először a puhább kőzeteket, illetve a repedezettebb kőzetű területeket kezdi el pusztítani, utána a maradékot ami ugyebár a keményebb. A víz pusztításának első jele, az abráziós fülke, ha ilyet látsz a közelben menekülj; a következő évtizedekben (évszázadokban) ne állj folyamatosan mellette, felette alatta, mert összeszakad egy idő után és akárhol is vagy nem jó érzés ha a kőzet rád esik :). Az apály és dagály közötti szintben, a víz elkezdi munkáját és a kőzetbe egy mélyedést váj, amely folyamatosan hátrál, a fülke pedig egyre jobban "mélyül". 

 Egy abráziós fülke alatta pedig már egy barlang 

Ekkor ha a kőzetnek még nincs kedve összeomlani létrejön az abráziós barlang, amely egy jó nagy lyuk a partfalban amely elég mély ahhoz, hogy hát barlangnak hívják (mert az menő és sok német turista jönni megnézni lenni sok pénz idegenforgalom, occó occó) ilyen például a Capri szigetén található kék barlang. Elsősorban a hullámarás tehát a törmelék pusztító munkája kell hogy érvényesüljön, hogy barlangok alakulhassanak ki.

Amikor a partfal alatt már nincs kőzet ami alátámassza, akkor leomlik és létrejön az abráziós terasz, amely szinte folyamatosan feltöltődik, általában már koptatott apró kavics és homoktörmelékből áll. A tenger felé leejtő térszín amelynek nagy része gyakran csak apály idején bukkan fel.

 Abráziós terasz, kétszer:

Apály

Dagály

Ha a keményebb kőzet merőleges a partfal irányára, akkor a tenger gyönyörű félszigeteket alakít ki, amelyekbe a későbbiekben ugyanúgy elkezd dolgozni a víz és egy abráziós kaput hoz létre. 

Egy abráziós kapu

Ausztráliai abráziós szirtek (a 12 apostol nevű sziklaalakzat része)

Amint ez a kapu beomlik létrejön az abráziós szirt, sziget vagy torony (ki hogyan hívja de inkább szirt). Természetesen a természet, jelen esetben a vizek az óceánok és a tengerek itt is győzedelmeskednek és a végén a szirtek is összeomlanak, és minden kezdődik előröl.

A bejegyzés trackback címe:

https://abrazios.blog.hu/api/trackback/id/tr643538056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása