Abráziós Blog

Hogy miről is szól ez az egész? -Egyetemi történetek, földrajzi érdekességek, és sok minden más ami a későbbiekben kiderül...!

Friss topikok

Címkék

2010 (1) 2012 (1) Alaska (1) Alaszka (1) Antarktisz (1) Arizona (1) Bükk (1) Eyjafjallajökull (2) fotó (8) Grönland (1) Iceland (2) Izland (2) jég (1) jordánia (1) Katla (1) kép (7) kereszt (1) Kína (1) litvánia (1) Magas-Tátra (1) NASA (1) oltár (1) petra (1) Pripyat (1) Russia (1) sör (2) St.Helens (1) Szlovákia (1) Tarajka-völgy (1) természet (4) USA (2) város (2) videó (1) vodka (2) vulkán (1) Címkefelhő

Jakutszk / Якутск

2012.01.30. 19:57 anaximandrosz

Jakutszk Kelet-Szibériában, a Tajmaada völgyben, a Léna folyó bal partján fekszik. A Föld legnagyobb városa, amely az örök fagy körzetében található. Jakutföld fővárosa. Távolsága Moszkvától 8468 km.
Földrajzi koordinátái: é. sz. 62° 02′ k. h. 129° 44′.

A város a Léna jobb partján a jelenlegi várostól mint egy 70 km-re északra, 1632 szeptemberében épített cölöpvárból és a cölöpvár körül fa palánkkal megerősített lakóházakból alakult ki. 1643-ban költöztették át a települést a Léna bal partjára és ekkor mint a Lénai körzet katonai és adminisztratív központja, azonnal városi jogokat is kapott. 1851-ben hozták létre a Jakutszki kormányzóságot ennek központja értelemszerűen Jakutszk lett.
A város kiinduló pontja a Távol-Kelet és Szibéria felfedezésére, feltárására induló utazóknak. Innen indultak felfedező útjukra az ismert orosz felfedezők: Szemjon Gyezsnjov (Alaszka), Vlagyimir Atlaszov (Kamcsatka), Ivan Moszkvityin (Ohotszki-tenger, Szahalin), Vaszilij Pojarkov (Amur). De megfordultak Jakutszkban Vitus Bering, Szemjon Cseljuszkin, Ferdinand Vrangel és mások is.

Az alapítását követő első évszázadban a településen szinte kizárólag orosz telepesek éltek. A jakutok letelepedése a városban csak a 18. század végén indult meg. Napjainkban Jakutszkban hivatalos adatok szerint 70 nemzetiség képviselője él, a jakutok (25,1%) és oroszok (62,5%) mellett jelentős számban ukránok (4,4%), tatárok, burjátok, fehéroroszok.
A város gazdaságában meghatározó a faipar. A Szovjetunió szétesését követően a piaci lehetőségek szűkülésének hatására az ipari termelés felére esett vissza. Ezt a visszaesést a mai napig sem sikerült megállítani. Áruszállítás szempontjából a legjelentősebb a Léna folyón a folyami hajózás.

Jakutszkot az Oroszországi Federáció úthálózatával a M56-os (Léna) főútvonal köti össze, amely a Léna partján haladva éri el a várost. Nyári időszakban a Lénán kompátkelés biztosított, télen pedig a folyó jegén jelölnek ki átkelő utakat. Az őszi jégzajlás és a tavaszi olvadás idején a város gépjárművel nem elérhető.
A városnak vasúti összeköttetése nincs. Jelenleg folyik a Bajkál–Amur vasútvonalat Jakutszkkal összekötő Amur-Jakutszk vasútvonal építése. A teljes hosszában 830 km-es vasútvonalból 2006-ig 735 km készült el. A vasúton menetrend szerinti vonatközlekedés Amga településig (672 km) van. A vasútvonal befejezésével kapcsolatban két alternatíva létezik: vagy a közúthoz hasonlóan a Léna bal partján Nyizsnyij Besztjahban lesz a végállomás, vagy lényegesen drágábban, Jakutszktól 70 km-re északra hidat építenek a Lénán és a végállomás Jakutszkban lesz.

Jakutszknak két repülőtere van. A központi a várostól 4 km-re található Jakutszk YKS. Ez képes minden forgalomban lévő repülőgéptípus fogadására. A repülőtér két légiforgalmi társaságnak: a Jakutijának (АК "Якутия" ) és a Poljarnije Avialinyiinek (АК "Полярные Авиалинии" ) a bázis repülőtere.
A várostól távolabb található a Magan repülőtere, amely nagyobb gépek fogadására csak november 1. és március 31. között alkalmas.

 

Yakutsk_1_(synchroswimr).jpg

A földön itt a legszélsőségesebbek az éghajlati viszonyok. Míg a februári átlaghőmérséklet –43,2 °C fok, addig a júliusi középhőmérséklet 18,8 °C, csak 2 °C fokkal marad el Budapest júliusi átlaghőmérsékletétől (20,8 °C).
Jakutszk az örökfagy körzetében található legnagyobb település. Az épületek alapjait, hogy a közel 100 méter vastagon állandóan fagyott talaj olvadásával járó stabilitási problémákat elkerüljék, speciális szigeteléssel kell ellátni.

A városhoz közel, Oroszország ázsia részen fekszik egy csodálatos, természetes kő képződmény a Léna partján: Jakutszki kőfák vagy a Léna oszlopai (Ле́нские столбы́ (Lenskiye Stolby))
A látvány  nagyszerű, azonban az út 4 nap Moszkvából. Egy hosszú repülőút majd 3 napos hajóút.

2.jpg

Az oszlopok 150-300 m magasak és körübelül 80 millió évvel ezelőtt, a kambriumban alakultak ki egy tengeri medencében. 2006-tól a Világörökség része.
Körübelül 1 napi hajóútra fekszik Jakutszk városától délre.3.jpg

12.jpg

6.jpg

7.jpg

11.jpg

1.jpg

5.jpg

4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://abrazios.blog.hu/api/trackback/id/tr743977720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása